VVD-lijsttrekker Azmani: ‘Maak deal met Tunesië over asielopvang in de regio’

Tunesië zou een goed land zijn om afspraken mee te maken over opvang van migranten in de regio. Dat zegt de VVD-lijsttrekker bij de Europese Parlementsverkiezingen Malik Azmani in WNL Haagse Lobby op NPO Radio 1.

“Als Europa het aandurft, kun je ook daar komen tot een deal waardoor bootvluchtelingen teruggebracht kunnen worden naar Afrika,” zegt Azmani.

 Zo’n deal, vergelijkbaar met de Turkije-deal, zou in het belang zijn van Tunesië. “Je ziet daar een braindrain; hoog-opgeleiden gaan het land uit,” zegt de VVD’er. “Je ziet ook invloeden vanuit het Midden-Oosten die schooltjes oprichten om koranonderwijs te geven, terwijl het een vrij land was.”

Dat de Tunesische regering toch aangeeft geen interesse te hebben in een deal, snapt Azmani wel. “Dat zou ik ook zeggen als je denkt dat je kan onderhandelen. Dan wordt de vraag alleen maar groter.”

In de toekomst zal Europa een dergelijke deal wel moeten sluiten, zo meent Azmani. “Als je kijkt naar de ontwikkeling van Afrika als bevolking, dan weet je wat er op je afkomt. Maar ik heb het idee dat de Europese Commissie niet wil acteren omdat het niet meer zo hoost als in 2015. Maar ik zeg: ‘Je moet het dak repareren op het moment dat de zon schijnt.'”

Het irriteert Azmani dan ook dat er tot nu toe weinig actie wordt ondernomen om afspraken met Afrikaanse landen te maken over de vluchtelingenstroom. “Dat is ook de reden dat ik naar Europa ga,” aldus Azmani, die zijn Kamerlidmaatschap beëindigt om lijsttrekker te worden bij de komende Europese Parlementsverkiezingen.

Door: Tom Janssen

Bron: https://wnl.tv/2018/12/29/vvd-lijsttrekker-azmani-maak-deal-met-tunesie-over-asielopvang-in-de-regio/ 

 

Voor het gehele (geluids)fragment: https://wnl.tv/gemist/wnl-haagse-lobby-201812291700/