Biografie

Malik Azmani werd in 1976 geboren in Heerenveen. Hij studeerde in Groningen en woont inmiddels in het Overijsselse Vechtdal. Malik is getrouwd. Voor hij in 2010 Tweede Kamerlid werd, werkte hij bij de Immigratie- en Naturalisatiedienst. In de Tweede Kamer was hij woordvoerder immigratie & asiel, mensenhandel & prostitutie en AIVD/Wet op de inlichtingen- en veiligheidsdiensten (anti-terreurwet).

Momenteel is Malik de fractievoorzitter van de VVD in het Europees Parlement, met de commissies LIBE en AFET in zijn portefeuille. Daarnaast is hij de eerste vicefractievoorzitter van Renew Europe, een groep van 108 Europarlementariƫrs en daarmee de derde partij in het Europees Parlement!

 

Malik, wat wil je bereiken op het gebied van immigratie?
In 2015 heb ik een plan gepresenteerd om op een heel andere manier om te gaan met immigratie. Ik wilde niet langer machteloos toezien hoe mensen verdronken op de Middellandse Zee. Tegelijkertijd wilde ik dat we erkennen dat we in Europa niet iedereen kunnen opvangen. Onze verzorgingsstaat kan dat niet aan, onze samenleving ook niet. Bovendien willen we vanwege de veiligheid goed in de gaten kunnen houden wie er hier binnenkomt. Daarom wil ik dat we afspraken over opvang maken met veilige landen in de regio waar vluchtelingen vandaan komen.

 

Wat zijn je goede en slechte eigenschappen?
Ik ben een doorzetter, ik heb lef en ik kan goed out of the box denken. Helaas vergeet ik vaak waar ik mijn spullen heb gelaten, dus ik ben mijn sleutels en bankpas nog wel eens kwijt.

 

Waarom ben jij een goede volksvertegenwoordiger?
Ik zit in de politiek om problemen aan te pakken, om ons land nog mooier te maken. Dat kan de politiek echter niet alleen, dat moeten we samen doen. Daarom ben ik voortdurend op zoek naar verbinding. Ik neem zorgen van mensen serieus en doe er iets aan als dat mogelijk is. Maar ik vertel ook wat de grenzen zijn van wat de overheid kan betekenen.

 

Wat doe je graag in je vrije tijd?
Ik houd van wandelen en hardlopen. Het Vechtdal is daar de ideale omgeving voor. Ik vind het heerlijk om mijn hoofd leeg te maken of mijn gedachten te ordenen, zodat er weer ruimte is voor nieuwe inzichten.